Umbrella

umbrella png

O Nama

Udruženje “Umbrella”

Udruženje “Umbrella” je nezavisno, nevladino, nestranačko, nereligijsko i neprofitno udruženje građana, s ciljem davanja doprinosa demokratizaciji i reintegraciji društva kroz objektivno i neovisno istraživanje, analizu i publikovanje. Osnovano je u Sarajevu 04.01.2023.

Udruženje “Umbrella” osnovalo je 13 nezavisnih, neprofitinih medija i zamišljeno je kao neovisno tijelo koje putem svojih članica vrši prtisak na javnost upoznavajući je sa svim protuzakonitim, korupitivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju bh. društveni sistem.

U svom fokusu djelovanja kroz različite aktivnosti članice Umbrelle radit će na promicanju novinarskih vrijednosti, te vraćanju povjerenja javnosti u ovu profesiju.

Članice Umbrelle posjeduju respektabilan portfolij i neprikosnoven žurnalistički integritet, a one su:

Ovi mediji pokušavaju da se odupru političkim pritiscima i prijetnjama, te da javnost informišu o svim nepravilnostima koje nagrizaju bh. društvo.

Konstantnim izvještavanjem o društvenim problemima, prepoznati su u novinarskoj/medijskoj, ali i međunarodnoj zajednici kao nezavisni, istraživački mediji o čemu svjedoče i brojne nagrade i priznanja koja su dobili prethodnih godina za svoj doprinos jačanju demokratskih vrijednosti. Nažalost, trenutni društveno-politički sistem koji su kreirali pripadnici pojedinih političkih partija i interesnih skupina povezanih sa politikom stvorio je ambijent u kome se napadi, prijetnje i pritsici na medije i novinare percipiraju kao normalno „stanje“ koje prolazi bez adekvatne reakcije kako od institucija vlasti, tako i od pravosudnih organa.

Evidentni su pokušaji političkih moćnika da kontrolišu rad medija i uređivačke politike, kroz postavljanje „podobnih“ osoba na ključne menažderske i uredničke pozicije ili kroz programe finansijske „podrške“ medijima.

Mediji okupljeni oko Udruženja „Umbrella“ žele da se na zajednički, sistemski i organizovan način suprostave sve češćim napadima na slobodu izražavanja i slobodu medija, gušenje istraživačkog i nepristrasnog izvještavanja, te da osiguraju finansijsku samodorživost i nezavisnost, koja je ključna za opstanak istraživačkih medija.

U okviru svog djelovanja Umbrella služi kao resursni centar za neprofitne medije koji nemaju dovoljno kapaciteta da svoje istraživačke novinarske sadržaje plasiraju u različitim medijskim formatima (audio i video produkcija), te da im pomogne u pripremi sadržaja (podrška u vidu opreme i dodatnih vještina), organizovanju i zaštiti baza podataka, digitalnoj sigurnosti, ali i da pruža pravnu podršku i pomoć u slučajevima tužbi za klevetu, ali i drugih pritisaka na medije.

Društvene mreže

Facebook: 764.172
Twitter: 18.424
Instagram: 12.902
YouTube: 30.952
Website: 4.569.621

Adresa

Radićeva 2, 71 000 Sarajevo

Kontakt

Članice