umbrella png

Analiza pravomoćne presude Edis Mušić v. portal Tačno.net

Edis Mušić je podnio tužbu protiv Udruženja CENTAR ZA KRITIČKO MIŠLJENJE kao nakladnika portala tacno.net, glavne i odgovorne urednice Štefice Galić i autora Predraga Blagovčanina radi naknade nematerijalne štete uzrokovane prilogom s naslovom „Koga čuvaju ‘Unutrašnji organi’: poredak ili kriminal“, koji je 23.05.2018. objavljen na portalu tacno.net. Tužitelj zahtijeva utvrđenje povrede časti i ugleda, novčanu naknadu u iznosu od 7.000,00 KM i objavu presude, kao i naknadu parničnog troška.

Sporni prilog je izvještaj o Informaciji Odjeljenja za kriminalističko-obavještajne poslove policije MUP-a HNK, koju je 2015. načelnik Sektora kriminalističke policije Ramiz Hasić uputio Tužilaštvu BiH. Dopis načelnika Hasića, na službenom memorandumu, s brojem spisa, nosi oznaku „TAJNO“. U prilogu su objavljeni faksimili spomenutih dokumenata, a svaka stranica dokumenta otvara se „klikom“ na faksimil stranice. Informacija sadrži navode o nezakonitom postupanju tužitelja i drugih osoba.

Općinski sud u Mostaru odbija tužbeni zahtjev, dok Kantonalni sud u Mostaru djelomično uvažava žalbu tužitelja, pa preinačuje prvostupanjsku presudu tako da utvrđuje da su tuženici spornim prilogom povrijedili čast i ugled tužitelja i tuženicima nalaže da tužitelju isplate naknadu štete u iznosu od 2.000,00 KM i objave presudu na portalu tacno.net.

Prema mišljenju Vesne Alaburić, odvjetnice iz Zagreba zbog propusta drugostupanjskog suda (opisanih u analizi) presudom je povrijeđeno pravo portala Tačno.net na slobodu izražavanja.

Cijelu analizu, koju je za potrebe Udruženja Umbrella, pripremila Vesna Alaburić možete pročitati ovdje.

 

O nama

"Umbrella" UBA predstavlja Mrežu istraživačkih medija, čiji će članovi vršiti pritisak na javnost izvještavajući o protuzakonitim, koruptivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju društveni sistem u Bosni i Hercegovini.

UBA

RESURSNI CENTAR

ČLANICE

PRIDRUŽI NAM SE