umbrella png

Direkt portal

Udruženje građana „Druga priča“

Direkt portal

www.direkt-portal.com

Uvod

Udruženje građana „Druga priča“ osnovale su tri novinarke sa višegodišnjim iskustvom. Sjedište Udruženja je u Trebinju, a namjera nam je da djelujemo na području cijele Bosne i Hercegovine.

Cilj nam je bio da napravimo portal na kome bismo, između ostalog, proizvodile vlastite medijske sadržaje koji bi bili doprinos borbi protiv korupcije, kriminala, te doprinos stvaranju demokratskog i uređenog društva, te da stvorimo sopstvenu platform za objavu sadržaja koje smatramo relevantnim.

Namjera nam je da se, u skladu sa principima profesije, izborimo protiv ugnjetavanja slobode govora, te da damo svoj doprinos u borbi za ljudska prava koja nam svakodnevno nastoje uskratiti političari i njima bliske interesne grupe.

Za skoro pet godina djelovanja uspjele smo da se etabliramo kao ozbiljan medij koji na analitičan i istraživački način pristupa stvarnosti i bavi se temama od značaja za život građana. Zbog svog novinarskog pristupa temama često smo meta verbalnih napada vlasti u istočnoj Hercegovini.

Trenutno na “Direkt” portalu rade dvije novinarke sa višegodišnjim novinarskim iskustvom.

Šta je u fokusu medija

Objavljujemo priče koje su u vezi sa korupcijom, kriminalom, nezakonitim zapošljavanjima, pratimo trag javnog novca, radimo priče o ljudskim pravima, donosimo pozitivne i negativne primjere u tom smislu, propitujemo i kritički obrađujemo dnevno-političke teme koje su značajne za našu zajednicu, donosimo bitne priče o društvenim i kulturnim pojavama i događajima, te dajemo medijski prostor pojedincima za koje smatramo da to zaslužuju.

Pišemo o svemu za šta vjerujemo da je u interesu javnosti na području istočne Hercegovine, gdje smo najvidljiviji.

Nagrade

 • Nagrada EU za istraživačko novinarstvo za film “Terma”, autora Amarilda Gutića i koautora Milanke Kovačević i Slobodana Golubovića. Film je proglašen istraživačkom pričom izuzetnog kvaliteta u 2016. godini.

Najuspješnije priče

 • Nakon teksta u kome je ukazano na niz nezakonitih radnji koje su se vezivale za načelnika Policijske uprave Trebinje Žarka Laketu on je smijenjen sa te pozicije:

https://www.direkt-portal.com/kad-stvarnost-demantuje-ministra-policija-nije-garant-bezbednosti/

https://www.direkt-portal.com/kad-stvarnost-demantuje-ministra-2-prati-trag-novca/

https://www.direkt-portal.com/ustavni-sud-stavio-tacku-na-tuzbu-zarka-lakete-protiv-direkta/

 • Nakon objave priče o višečlanoj porodici iz bilećkog sela Brestice, ta porodica će uskoro dobiti novu kuću.

https://www.direkt-portal.com/dvije-kuce-desetoro-djece-zahvaljujuci-milovicima-i-braticima-brestice-su-zivo-selo-video/

 • Nakon objave priče o povratniku iz Trebinja koji godinama pokušava da obnovi svoju kuću, ali mu je nepoznate osobe ruše, građani su se organizovali i pomogli da se riješi ovaj problem:

https://www.direkt-portal.com/natasa-pomaze-nijazu-da-ostvari-svoj-san-kad-nece-niko-ajmo-mi/

https://www.direkt-portal.com/nijaz-ticic-dobio-struju-i-nove-otvore-ja-sam-se-ukocio-i-poceo-plakati/

 • Nakon objave priče o nezakonitoj prodaji zemljišta u Trebinju, protiv gradonačelnika su podnijete krivične prijave, te je ponovljen postupak prodaje pojedinih parcela.

https://www.direkt-portal.com/trebinjski-gradonacelnik-ponovo-prodaje-nelegalno-prodato-zemljiste/

https://www.direkt-portal.com/nakon-pisanja-direkta-lista-za-pravdu-i-red-podnijela-krivicnu-prijavu-protiv-gradonacelnika-trebinja/

Projekti

 • Projekati u sklopu ACCOUNT mreže koji u fokus stavljaju korupciju i kriminal. Kroz istraživačke tekstove javnost smo na argumentovan i profesionalan način upoznali sa primjerima zloupotrebe na različitim nivoima i u različitim oblastima u društvu.
 • Nekolika ciklusa projekta “Program istraživačkog novinarstva” sa CRMA-om i trenutno učestvujemo u aktivnom ciklusu. Iznos granta je 27.000 $.
 • Realizovan IMEP projekat koji u fokusu ima marginalizovane grupe u našem društvu. Kroz multimedijalne sadržaje osvijetlili smo njihov položaj u društvu te prikazali pozitivne primjere koji vraćaju vjeru u život na našim prostorima.
 • Mostovi Hercegovine”, u partnerstvu sa Abraš radiom iz Mostara. Projekat je finansirao IOM.
 • Saradnja na projektu “Povezivanje online medija u BiH – Naše hronike” koji realizuje UG “Micro mreža” iz Gradiške.
 • Saradnja sa Centrom za životnu sredinu iz Banje Luke na produkciji multimedijalnih sadržaja koji se bave ekološkim temama i problemom zagađenja životne sredine.
 • Projekat “Da o(p)stanemo zajedno” koji je finansira NDI, u partnerstvu sa UG “Eho” iz Bileće.
Društvene mreže Brojke Adresa Kontakt osoba
Direkt portal

 

Direkt portal

 

Direkt portal

 

Direkt

Facebook: 20.916 Dositejeva 6

89101, Trebinje

 

Nikolija Bjelica Škrivan, predsjednica Udruženja

Mob: 065/351-354

Email: [email protected]

Twitter: 201
Instagram: 905
YouTube: 351
Website: 2.000 dnevnih posjeta

O nama

"Umbrella" UBA predstavlja Mrežu istraživačkih medija, čiji će članovi vršiti pritisak na javnost izvještavajući o protuzakonitim, koruptivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju društveni sistem u Bosni i Hercegovini.

UBA

RESURSNI CENTAR

ČLANICE

PRIDRUŽI NAM SE