umbrella png

Fokus

ČLANICE

Udruženje u Fokusu

Fokus.ba

www.fokus.ba

 

Udruženje “U FOKUSU” je osnovao portal fokus.ba 05.03.2019. godine. Udruženje „U FOKUSU“ je većinu svojih aktivnosti usmjerilo ka promociji osnovnih ciljeva Udruženja kao što su:


 • Podrška razvoju civilnog društva u zemlji i realizacija društveno odgovornih projekata
 • Iniciranje i promovisanje medijskog aktivizma i slobode mišljenja, govora i pisma
 • Provođenje i planiranje kampanja javnog zagovaranja i lobiranja, informisanja, podizanja svijesti i promocije medijskih sloboda


S druge strane, Udruženje djeluje i u domenu jačanja svijesti o potrebi suzbijanja kriminala i korupcije u bh društvu. Obzirom da je preporuka svih međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH da antikoruptivna tijela, civilna društva i donatorske zajednice moraju imati bolju povezanost i saradnju, Udruženje je veliki dio svojih aktivnosti usmjerilo ka postizanju određenih rezultata u ovoj oblasti.

Fokus.ba je nezavisni portal osnovan 17. mart 2014. godine, a od svog osnivanja je objektivan i nepristran portal, koji kroz informiranje i osnaživanje građana igra vitalnu ulogu u demokratizaciji društva.

Ciljevi portala Fokus.ba su medijskim izvještavanjem izvršiti pritisak na vlasti na svim nivoima kako bi se ubrzale reforme koje su obavezne u procesu EU integracija. Fokus.ba također ulaže maksimalne napore u produkciji kvalitetnih medijskih sadržaja, te podizanju svijesti javnosti o potrebi pružanja kvalitetnih istraživačkih priča o kriminalu i korupciji, ali i drugim problemima u društvu. Portal Fokus dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada, poput prve nagrade Europske unije za najbolju istraživačku priču 2020. godine.

Šta je u fokusu medija

Udruženje u “FOKUSU” i portal Fokus.ba su  objektivni i nepristrasani i kroz informisanje i osnaživanje građana igraju znatnu ulogu u demokratizaciji društva.

Misija Udruženja i  portala je poticanje tolerancije, suživota, poštivanje ljudskih prava, te manjina i EU integracije. Ponosni smo na svoj neovisan pristup uređivačke politike i nastojimo podržati i zaštititi svoju nezavisnost osiguravanjem finansijske održivosti.

Fokus i ciljevi odnose se na: vršenje pritiska na vlasti na svim novioma da ubrzaju reforme potrebno u procesu EU integracija kroz medijsko izvještavanje; poticanje slobode izražavanje i nezavisnost medija kroz proizvodnju kvalitetnih medijskih sadržaja; podizanje svijest o potrebi produkcije kvalitetnih istraživačkih priča o aktuelnoj problematici u društvu. Udruženje i portal fokus.ba su neovisni o političkim i ekonomskim uticajima i interesima, te se beuzuslovno držimo načela etike i profesionalnog novinarstva.

 

Nagrade

 • Prvu nagradu za najbolju istraživačku priču u 2020. godini osvojila je novinarka Fokus.ba portal Semira Degirmendžić istraživanjem “Poljoprivredno gospodarstvo dobilo posao od 10,5 milijuna maraka za kupnju respiratora”. Nakon opsežnog istraživanja, Degirmendžić je otkrila da dobavljač nema potrebno dopuštenje od Agencije za lijekove za uvoz navedenih respiratora iz Kine. Pored Fikreta Hodžić, vlasnik tvrtke “Srebrna malina”, koja se u ovom slučaju pojavljuje kao dobavljač, uključeni su i premijer Fadil Novalić i šef Kriznog stožera Fahrudin Solak u ovoj aferi.
 • Nagrada “Novinarka godine” Semiri Degirmendžić, novinarki portala fokus.ba, zbog otkrivanja afere „Respiratori“, gdje je podignuta i optužnica.
 • Nagrada Semiri Degirmendžić u vezi prodaje i uvoza lijeka koji je navodno efikasni lijek u borbi protiv COVID-19, Centar za razvoj medija i analize.
 • Semira Degirmendžić je dobila nagradu za istraživanje vezano za nabavku respiratora od strane Vlade FBiH, Centar za razvoj medija i analize.


Najuspješnije priče

 

Projekti

 • Novinarsko istraživanje o korupciji“ uz podršku Centra za razvoj medija i analize (2019., 2020., 2021, 2022.)
 • Govor mržnje i odnos političkih stranaka prema zaštiti ljudskih prava seksualne orijentacije“, BCSDN i SIDA. Cilj projekta je borba protiv diskriminacije kroz podizanje svijesti o izazovima ljudskih prava s kojima se suočavaju LGBTQ osobe diljem svijeta.
 • Kratke video priče“, uz podršku EED-a.
 • Građani u fokusu“, uz pordšku British Conucil-a.
 • Inicijativa otpornosti na korupciju za bolje društvo“, uz podršku Američke ambasade u BiH
 • ECG 3 projekat“, uz podršku Internews-a
 • Fond za dobre priče“, uz podršku Internews-a.
 • Razvojni grant“, uz podršku Internews.a.


O nama

"Umbrella" UBA predstavlja Mrežu istraživačkih medija, čiji će članovi vršiti pritisak na javnost izvještavajući o protuzakonitim, koruptivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju društveni sistem u Bosni i Hercegovini.

UBA

RESURSNI CENTAR

ČLANICE

PRIDRUŽI NAM SE