umbrella png

Hercegovina.info

Udruga Bura info

Hercegovina.info

www.hercegovina.info

Uvod

Portal Hercegovina info djeluje već 13 godina. Pokrenut je u rujnu 2009., ali je pravi zamah dobio promjenom vlasništva i uređivačke strukture u ljeto 2019. Tada je naša medijska kuća osvježena novim kadrovima, a angažirani su novinari s desetljećima iskustva, grafički dizajneri, fotoreporteri. Tada kreće novi zamah portala koji djeluju pod motom “Metemo pred svojim pragom”.

Govoreći o sebi, usuđujemo se prenijeti par komentara naših čitatelja – da smo unijeli dašak svježine i medijske slobode na više-manje politički zatvorenu medijsku scenu u Hercegovini.

Usudili smo se pisati o svemu, osjećamo se kao servis našim čitateljima, koji nam donose veliki postotak tema. Posebnu rubriku na portalu posvetili smo istraživačkom novinarstvu, gdje smo posebno dokazali koliko koruptivnih radnji ima u svim sferama, od sporta, zdravstva, obrazovanja, do urbanizma i graditeljstva.

Brojimo 700 jedinstvenih korisnika, 74 tisuće pratitelja na Facebooku, a o našim se člancima priča i oni potiču promjene. Kao novinari aktivisti podnijeli smo i kaznene prijave na temu kriminala i čekamo epiloge.

Također bilježimo kontinuirani rast čitatelja koji nam na različite načine javljaju o nepotizmu i korupciji u sredinama u kojima žive i rade. Broj jedinstvenih korisnika porastao je za 150.000 u posljednjih godinu dana. Dapače, iznimno smo ponosni na svoj rad i ne doživljavamo ga kao posao, već kao priliku da pomaknemo stvari na bolje u ovom društvu u kojem živimo.

Šta je u fokusu medija

Većina medija u Bosni i Hercegovini uglavnom je svrha sebi, baš kao i politika, aktivizam, sindikalizam, udruživanje, a sve u smjeru da par pojedinaca živi i ostvaruje primanja. Naše opredjeljenje je prije plaće želja da se močvara u kojoj živimo pročisti. Na portalu Hercegovina.info radi skupina mladih ljudi, s malom djecom, od par mjeseci do najviše 11 godina. U našem fokusu je ostaviti toj djeci malo bolju zemlju, malo zdravije društvo nego ono u kojem smo se mi sami odgajali i živjeli. Premda obrađujemo sve teme, profilirali smo se upravo u istraživačkim člancima, raskrinkavali kriminal, zaustavljali loše prakse, podnosili kaznene prijave.

Nagrade

Portal Hercegovina.info nije nagrađivan u Hercegovini, i moramo kazati da smo na to i ponosni, budući da ovdašnje novinarsko udruženje služi i usko je vezano s politikama, od kojih ne želimo biti nagrađeni. S druge strane prigodom dodjele nagrada u Sarajevu one obično u Sarajevu i ostanu, ili odu do Banja Luke, te je Mostar zadnji, bez obzira koliko kvalitetno radili i koliko se za pojedine članke izlagali. I tu zbilju razumijevamo, baš kao i prethodno navedenu.

Tek nedavno je stigla naša prva nagrada – nagrada za drugo mjesto Fondacije Mozaik u okviru USAID-ovog projekta za najbolju istraživačku priču na temu oslobađanja donacija hrane pred istekom roka trajanja od plaćanja PDV-a.

 

Najuspješnije priče

Teško je izdvojiti najuspješnije priče koje smo pisali, budući da ih je more. Zapravo se svakim člankom u rubrici Istražili smo ponosimo.

Afera „Urbicid“

Serija članaka koja je rezultirala istragama, a uskoro se očekuje i podrizanje optužnice u predmetu protiv bespravne izgradnje u Mostaru, u okviru koje je objavljeno najmanje stotinjak članaka, i zasutavljena koruptivnu višegodišnju praksu u Mostaru oko izdavanja dozvola.

Link: https://www.hercegovina.info/tags/index/afera-urbicid

Projekti

  • „Podrška istraživačkom novinarstvu“, izrada istraživačkih članaka uz podršku Centra za razvoj medija i analize (2021., 2022., 2023.)
  • „Priče o pomirenju“, uz podršku Catholic Relief Services

 

 

Društvene mreže Brojke Adresa Kontakt osoba
Hercegovina.info

 

Hercegovina.info

 

Hercegovina.info

 

Hercegovina.info

Facebook: 76.300 Ulica kralja Petra Krešimira IV

88000 Mostar

 

Twitter: 1.438
Instagram: 1.487
YouTube: 1.960
Website: 500.000 mjesečno

 

 

O nama

"Umbrella" UBA predstavlja Mrežu istraživačkih medija, čiji će članovi vršiti pritisak na javnost izvještavajući o protuzakonitim, koruptivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju društveni sistem u Bosni i Hercegovini.

UBA

RESURSNI CENTAR

ČLANICE

PRIDRUŽI NAM SE