umbrella png

Interview.ba

Fondacija Infohouse

Interview.ba

www.interview.ba

Uvod 

Specijalizirani portal koji se bh. stvarnošću bavi kroz tekstove, intervjue, podcaste i istraživačko novinarstvo. Nastao je 2016. godine i od tada do danas je ostvario veliki napredak. Izvještavanje ovog medija je u potpunosti neovisno, objektivno i istinito.

U fokusu našeg rada su borba protiv korupcije, kriminala, borba za ljudska prava, te ukazivanje na sve nezakonitosti, nelegalnosti i anomalije bh. društva.Također, nastojimo ukazati građanima Bosne i Hercegovine koji su načini da svojim aktivnostima/djelovanjima promijene stanje u društvu i politici.

Potičemo aktivizam, proaktivno djelovanje. Interview.ba je portal koji je u posljenjih godinu dana okupio na jednom mjestu autore iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su baš na našem portalu imali priliku objaviti ono što uglavnom nisu imali priliku u lokalnim zajednicama.

Tako smo spojili dvije važne stvari – borbu za istinu, otkrivanje istine, objektivnost, te rad s kolegama iz lokalnih zajednica, koji uvijek imaju važne i „jake“ informacije, no, na žalost ne i priliku da to negdje objave.

 

Šta je u fokusu medija

 

Borba protiv korupcije, kriminala. Borba za ljudska prava. Borba za Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih i jednakih ljudi. Borba za objektivno, istraživačko, istinito novinarstvo. Istraživačko novinarstvo.

 

Najuspješnije priče

 

Svaka koja je imala za rezultat promjene u društvu, odnosno promjene odluka koje su nastale nakon tekstova.

 

Umrežavanje

Interview.ba je aktivni sudionik medijskih, ali i drugih društvenih inicijativa, koje se odnose prvenstveno na borbu protiv korupcije, ali i borbu za ljudska, posebno ženska prava. S tim u vezi ne samo da pokrećemo teme iz ove oblasti kroz istraživačke tekstove, podcaste, analize, već i pratimo svaku priču od njenog početka do kraja.

Projekti

 

  • „Interview.ba u istraživanju slučajeva korupcije“, uz podršku Centra za razvoj medija i analize (2019), sa ciljem istraživanja mita i korupcije u zapošljavanju u javnom sektoru, javnoj nabavci, ali i drugim oblastima.
  • Korupcija se ne liječi šutnjom“, uz podršku Centra za razvoj medija i analize (2020), sa ciljem doprinosa naporima u borbi protiv korupcije javno objavljujući slučajeve korupcije, zloupotrebe javnih fondova, ometanja pristupa pravdi i drugih oblika, koji narušavaju vladavinu prava.
  • Piši, istraži, na korupciju ukaži!“, uz podršku Centra za razvoj medija i analize (2020-2021), sa ciljem prepoznavanja i analiziranja slučajeva koruptivnog djelovanja, te sukladno tome istražiti, pristupiti pisanju, a potom i objavljivanju pet istraživačkih tekstova.
  • ba glas protiv korupcije!“, uz podršku Centra za razvoj medija i analize (2021)

 

Trenutno realiziramo važan i koristan projekat Demokratija24/7 kroz kojeg građankama i građanima Bosne i Hercegovine ukazujemo koje demokratske alate mogu koristiti kako bi ostvarili svoja prava, onemogućili nezakonito djelovanje vlasti, kako bi ispravili nepravilnosti i nepravdu u društvu. Sudjelujemo u kreiranju „demokratskog rječnika“, koji će biti koristan alat za buduće aktiviste, ali i građane i građanke. Također serijom tekstova i intervjua ukazujemo na značaj zviždača u bh. društvu, njihov status, ulogu, posljedice njihovih aktivnosti

 

Društvene mreže Brojke Adresa Kontakt osoba
Interview.ba

 

Interview BiH

 

Interview BiH

 

Interview.ba

Facebook: 12.740 Valtera Perića 16, 71000 Sarajevo  

 

Twitter: 1.570
Instagram:518
YouTube: 211
Website: 35.000 mjesečno

 

O nama

"Umbrella" UBA predstavlja Mrežu istraživačkih medija, čiji će članovi vršiti pritisak na javnost izvještavajući o protuzakonitim, koruptivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju društveni sistem u Bosni i Hercegovini.

UBA

RESURSNI CENTAR

ČLANICE

PRIDRUŽI NAM SE