umbrella png

Koalicija za slobodu medija: Zakon o „stranim agentima“ uvodi cenzuru u RS

BANJALUKA – Koalicija za slobodu medija izrazila je solidarnost sa medijskim i civilnim sektorom u Republici Srpskoj i pozvala je Vladu RS da povuče Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji će se pred poslanicima Narodne skupštine RS naći 22. maja.2024. godine.

U saopštenju grupe domaćih medijskih udruženja ocjenjuje se da je suština tog zakona da se udruženjima i medijima koji su registrovani kao udruženja građana (a koje finansiraju i međunarodne organizacije) „suzi prostor za bilo kakvo djelovanje“.

“Usvajanje predloženog propisa ugrozilo bi ljudska prava svih građana i građanki, dodatno narušilo slobodu izražavanja u regionu, a zaposlene u medijima i nevladinim organizacijama potencijalno dovelo i u fizičku opasnost – zbog stigmatizacije pojedinačnih organizacija kao agenata stranog uticaja”, dodaje se u saopštenju.

Prijedlog, koji su šira javnost, neprofitni sektor i međunarodna zajednica već osudili, Koaliciju zabrinjava i jer se, kako smatraju, institucijama Republike Srpske ostavlja mogućnost da “arbitrarno određuju šta je politička aktivnost”, čime se direktno ugrožava sloboda izražavanja, garantovana članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i Ustavima BiH i RS”, navodi se u saopštenju.

Diskreciona prava Ministarstva pravde RS, koje bi usvajanjem zakona i zvanično počelo da “prati” rad medijskih i nevladinih organizacija, faktički bi omogućilo cenzuru svih koji objektivno i pravovremeno izvještavaju o radu tamošnjih institucija.

“Podsjećamo, sve zemlje Zapadnog Balkana (osim Sjeverne Makedonije) nazadovale su na Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica. Bosna i Hercegovina je zabilježila najveći pad u regionu, za čak 17 mjesta u odnosu na prošlu godinu”, navodi se u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija smatra da bi primjena novog nedemokratskog zakona ovaj rezultat ne samo pogoršala, već da bi dovela u pitanje opstanak cijelog medijskog i neprofitnog sektora u BiH, zbog čega su apelovali i na Ministarstva pravde Republike Srpske i na poslanike u Narodnoj skupštini RS da spriječe njegovo usvajanje.

Koaliciju za slobodu medijia čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres”, Slavko Ćuruvija fondacija i KUM Nezavisnost.

O nama

"Umbrella" UBA predstavlja Mrežu istraživačkih medija, čiji će članovi vršiti pritisak na javnost izvještavajući o protuzakonitim, koruptivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju društveni sistem u Bosni i Hercegovini.

UBA

RESURSNI CENTAR

ČLANICE

PRIDRUŽI NAM SE