umbrella png

Novinari napustili javnu raspravu: Sloboda mišljenja ne može biti krivično djelo

Istočno Sarajevo, 12.05.2023.- Novinari su danas u Istočnom Sarajevu ponovo napustili javnu raspravu o izmjenama krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta, i to nakon što su predali zahtjev da se ovaj zakon povuče iz procedure.

Na isti način postupili su i u Banjoj Luci prije sedam dana, kada je veći dio novinara napustio salu Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj je održana prva javna rasprava.

“Sloboda mišljenja ne može biti krivično djelo”, poručili su novinari.

Svoj bunt iskazali su majicama sa natpisom “Stop kriminalizaciji klevete i uvrede”, a zabranjeno im je unošenje materijala, letaka i transparenata u salu.

“Novinari nemaju potrebu raspravljati na ovu temu. Zakon treba povući. Novinar sam od osamdesetih godina prošlog vijeka i jasno u ime svojih kolega poručujem da sloboda mišljenja ne može biti krivično djelo. Slobodno novinarstvo je osnovno pravo svakog demokratskog društva”, izjavila je novinarka Senka Kurt.

Novinari iz cijele Bosne i Hercegovine došli su u Istočno Sarajevo da iskažu svoje protivljenje represivnom zakonu kojim RS kriminalizuje klevetu.

Nakon Istočnog Sarajeva i Banje Luke, javne rasprave planirane su i 16. maja u Bijeljini te dan poslije u Trebinju.

O nama

"Umbrella" UBA predstavlja Mrežu istraživačkih medija, čiji će članovi vršiti pritisak na javnost izvještavajući o protuzakonitim, koruptivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju društveni sistem u Bosni i Hercegovini.

UBA

RESURSNI CENTAR

ČLANICE

PRIDRUŽI NAM SE