umbrella png

Tačno.net

Udruženje „Centar za kritičko mišljenje“ Mostar

Tačno.net

www.tacno.net

 

Uvod
Udruženje “Centar za kritičko mišljenje” Mostar i portal Tacno.net osnovani su 2011. godine. Od tada Centar zajedno sa web portalom Tacno.net nastoji osnažiti ugrožene, čiji se glas ne čuje. Osnovna misija Centra i portala je promocija demokratskih vrijednosti i širenje kritičkog mišljenja. Borimo se protiv kršenja ljudskih prava, protiv etničke i vjerske netrpeljivosti, regionalnih sukoba, kontrole medija, korupcije, kršenja manjinskih prava itd. Naše djelovanje je zasnovano na humanističkim vrijednostima duboko ukorijenjenim u evropskoj filozofskoj tradiciji.

Udruženje je osnovala grupa nezavisnih novinara, pisaca i aktivista kao što su: Štefica Galić, Amer Bahtijar, Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Predrag Lučić i Drago Bojić. Glavna urednica web portala Tacno.net je Štefica Galić, koja je 2018. godine nagrađena nagradom Johann Phillip Palm za slobodu govora i štampe. Neke od glavnih aktivnosti Centra su organizacija javnih tribina na različite teme, promocije knjiga, izdavanje knjiga, Škola kritičkog mišljenja, edukacija za novinare itd. Naši novinari se dugi niz godina bave i istraživačkim novinarstvom, pokazujući visok nivo medijskog profesionalizma i nezavisnosti od politika vlasti, što nam omogućava da kritički sagledamo situaciju u našem društvu.

Nagrada koju je dobila naša glavna urednica samo potvrđuje našu tezu da smo profesionalno i nezavisno udruženje koje služi narodu i koje brine o poštovanju i promociji ljudskih prava. Pored urednice, i naši novinari i novinarke su nagrađivani više puta i to su bile nagrade za najbolja istraživanja na području korupcije, koje svake godine dodijeljuje Centar za razvoj medija i analize.
 

Šta je u fokusu medija

Tacno.net se prvenstveno bavi pitanjima ljudskih prava, promociji demokratije, kritičkim mišljenjem, ali i borbom protiv korupcije.

 

Nagrade

  • Nagrada Srđan Aleksić za profesionalno izvještavanje iz 2017. (Milan Račić)
  • Nagrada za istraživačke tekstove CRMA 2020., 2021. i 2022. (Predrag Blagovčanin i Elmedina Šabanović)
  • Nagrada za slobodu govora i medija Johann Philipp Palm iz 2018. godine (Štefica Galić)

 

Najuspješnije priče

Projekti

  • Program istraživačkog novinarstva“, uz podršku Centra za razvoj medija i analite sa ciljem pružanja građanima BIH pristupa nepristrasnim informacijama, kroz rad na istraživačkim pričama o korupciji, sukobu interesa i nepravilnostima u javnim nabavkama.
  • Razvojni biznis grant“, uz podršku British Council (2021-2022) sa ciljem kreiranja biznis modela koji će pomoći mediju da osnuje održivi izvor prihoda te da medij učini nezavisnim.
  • Promoviranje javne debate i odgovornosti putem online medija“, uz podršku NED-a sa ciljem promocije javne debate i odgovornosti putem online medija kroz kreiranje sadržaja koji se direktno tiče te tematike.

 

Društvene mreže Brojke Adresa Kontakt osoba
Tačno.net portal

 

Tačno.net

 

Tačno.net portal

 

Tačno.net

Facebook: 54.192 Maršala Tita 85, 88000 Mostar  

 

Twitter: 366
Instagram: 154
YouTube: 432
Website: 140.000

O nama

"Umbrella" UBA predstavlja Mrežu istraživačkih medija, čiji će članovi vršiti pritisak na javnost izvještavajući o protuzakonitim, koruptivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju društveni sistem u Bosni i Hercegovini.

UBA

RESURSNI CENTAR

ČLANICE

PRIDRUŽI NAM SE