umbrella png

Umbrella: Nedopustivo ponašanje načelnika Šipova prema novinarki i uredniku Capital.ba

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 nezavisnih istraživačkih medija smatra nedopustivim, krajnje neprimjernim i uvredljivim obraćanje načelnika Šipova i člana SNSD –a  Milana Kovača novinarki Bojani Ninković i Siniši Vukeliću, uredniku portala Capital.ba.

Novinarka Ninković je pozvala Kovača i zatražila komentar u vezi sa prinudnom naplatom obveznica njegove Drvne industrije Šipovo, ali umjesto odgovora dobila je salvu najgnusnijih uvreda što postaje uobičajen odnos političkih moćnika prema novinarima.

Jasno je da nosioci javnih funkcija u BIH sve češće reaguju sa uvredama, seksističkim komentarima, neprimjerenom komunikacijom prema novinarima, odnosno novinarkama koji se samo vode novinarskim postulatima u misiji traženja odgovora i kritičkog analiziranja postupaka javnih zvaničnika u ime javnog interesa.

Posebno zabrinjava činjenica što se bivši narodni poslanik, trenutni načelnik Šipova Milan Kovač primitivnim i vulgarnim rječnikom obratio novinarki Ninković, te sa ovim činom verbalnog nasilja ugrozio njen profesionalni i ljudski integritet, te potkopao ionako nestabilno okruženje za sigurnost medijskih profesionalca u BIH.

Postavljamo javno pitanje Kovaču, ali i svim drugim javnim zvaničnicima u BiH da li su bahatost, ponižavanje, psovke, uvrede postali zvanični model komuniciranja prema medijskim profesionalcima, te da li imaju i mrvu odgovornosti i pristojnosti prema funkciji koju obnašaju, kao i prema građanima koji ih plaćaju?

Udruženje Umbrella, solidarno stoji uz tim Capital-a, te od javnih zvaničnika i političkih partija zahtjeva da ovakve i slične pokušaje ponižavanja novinara/ki javno osude i sankcionišu, ukoliko žele da grade demokratsko društvo u kome postoji sloboda medija i sloboda izražavanja.

Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal

 

O nama

"Umbrella" UBA predstavlja Mrežu istraživačkih medija, čiji će članovi vršiti pritisak na javnost izvještavajući o protuzakonitim, koruptivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju društveni sistem u Bosni i Hercegovini.

UBA

RESURSNI CENTAR

ČLANICE

PRIDRUŽI NAM SE