umbrella png

Umbrella: Tužilaštvo BiH hitno da reaguje po pitanju ugrožavanja sigurnosti novinara Almedina Šišića

Sarajevo, 25.09.2023. godine – Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih neprofitnih medija, zahtijeva hitnu reakciju Tužilaštva BiH po pitanju poziva na nasilje i širenja govora mržnje prema novinaru Valter portala Almedinu Šišiću od strane državljanina Luksemburga porijeklom iz BiH Jasmina Mulahusića.

Mulahusić već godinama tagetira, manipuliše sa podacima, verbalno zlostavlja i prijeti novinarima/kama u BiH,  a ovaj put je otišao i korak dalje objavljući adresu i broj telefona novinara Šišića pozivajuću svoje pristalice da ga „posjete“, čime ga je dodatno izložio bezbjednosnom riziku.

Ovaj izravan poziv na linč i ozbiljne prijetnje fizičkom integritetu novinara Šišića i njegovim kolegama/icama koje dolaze od osobe koju je Tužilaštvo BiH dovodilo u vezu sa terorističkim aktivnostima, te koja iza sebe ima veliki broj pratilaca/sljedbenika na društvenim mrežama predstavljaju ozbiljna krivična djela opasna po život i sigurnost kolege Šišića, ali i svih drugih novinara/ki koji su godinama na meti Mulahusića.

Udruženja Umbrella traži od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da reagira na krivičnu prijavu koju je kolega Šišić podnio protiv Mulahusića, kao i na bezbroj prijava koje su do sada podnijeli novinari/ke, te da napokon ova institucija, kao i sve druge pravosudne instance, pruže adekvatan institucionalni odgovor na ugrožavanje sigurnosti novinara/ki, kako u ovom slučaju, tako i u svim drugim slučajevima prijetnji, pritisaka, napada i drugih kršenja ljudskih prava medijskih djelatnika/ca.

Udruženje Umbrella i mediji okupljeni oko ove Mreže ostaju posvećeni promoviranju slobode medija, zaštiti novinarskih izvora i borbi protiv svih oblika prijetnji novinarima, te u skladu sa tim pružaju punu podršku kolegi Šišiću.

Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal

O nama

"Umbrella" UBA predstavlja Mrežu istraživačkih medija, čiji će članovi vršiti pritisak na javnost izvještavajući o protuzakonitim, koruptivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju društveni sistem u Bosni i Hercegovini.

UBA

RESURSNI CENTAR

ČLANICE

PRIDRUŽI NAM SE