umbrella png

Za mjesec dana podneseno šest krivičnih prijava za klevetu

BANJALUKA – Za nešto više od mjesec dana od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta, tužilaštvima je podneseno ukupno šest krivičnih prijava za klevetu.

Najviše prijava, odnosno polovina, podnesena je na području koje pokriva Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo.

Tužilaštvo u Istočnom Sarajevu

Prema informacijama koje su dostavljene CAPITAL-u Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevu (OJT) podnesene su tri krivične prijave za krivično djelo kleveta iz člana 208a. KZ RS.

„S obzirom na to da se radi o otvorenim predmetima u kojima se preduzimaju sve potrebne mjere i radnje koje su propisane Zakonom o krivičnom postupku RS, a u cilju dokazivanja krivičnog djela, nismo u mogućnosti da vam pružimo više informacija“, rekli su za CAPITAL u OJT Istočno Sarajevo.

Okružnim javnim tužilaštvima u Bijeljeni i Trebinju su podnesene po jedna krivična prijava za klevetu, ali ni u ovom tužilaštvima nisu otkrili detalje prijava.

Prvi uz obrazloženje da je „predmet tek formiran i kako se ne bi ugrozio tok istrage“, a drugi da je „predmet u radu i da u ovoj fazi krivičnog postupka ne mogu davati podatke koji se odnose na osumnjičeno lice, kao ni podatke o podnosiocu prijave“.

Osim gore navedenih, jedna prijava za klevetu je stigla i u Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, i to iz Službe predsjednika RS, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu.

Tužilaštva u Doboju i Prijedoru za sada bez prijava

Iz okružnih javnih tužilaštava u Doboju i Prijedoru su za CAPITAL potvrdili da im, nakon stupanja na snagu posljednjih izmjena KZ RS, nije dostavljena nijedna prijava za krivično djelo kleveta.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete.

Sporne izmjene su usvojene uprkos oštrom protivljenju domaće javnost i međunarodnih institucija i stupile su na snagu krajem avgusta.

Na štetnost ovog zakona upozoravali su novinari te predstavnici civilnog društva brojni advokati i drugi zainteresovani građani koji su bili ujedinjeni u stavu da su ova rješenja pogubna za slobodu govora.

Isticali su da je usvajanjem izmjena ovog zakona otvoren veliki poligon za zloupotrebu političkih struktura prema istraživačkim novinarima, aktivistima i svima onima koji se usude da kritikuju postupke predstavnika vlasti.

Nedavno je pravni tim kojeg je angažovala medijska zajednica predao Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta.

Inicijativom koju su pripremili advokati Aleksandar Jokić i Jovana Kisin Zagajac, te Udruženje Umbrela i portal CAPITAL, se traži ocjena ustavnosti članova 208a. i 208b. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Prvi član kriminalizuje klevetu, a drugi iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

CAPITAL: V. P.

O nama

"Umbrella" UBA predstavlja Mrežu istraživačkih medija, čiji će članovi vršiti pritisak na javnost izvještavajući o protuzakonitim, koruptivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju društveni sistem u Bosni i Hercegovini.

UBA

RESURSNI CENTAR

ČLANICE

PRIDRUŽI NAM SE